Priprava kosilnice na sezono

Sezona urejanja okolice okoli hiše je tako rekoč pred vrati, a vseeno imate še dovolj časa, da se ustrezno pripravite na novo sezono košnje trave
in preverite, kaj vse je treba na kosilnici zamenjati oziroma popraviti. Da boste resnično na vse pomislili, smo za vas pripravili kratek seznam najpomembnejših stvari, ki naj bi jih pred prvo košnjo nove sezone preverili. Ustrezna priprava kosilnice na sezono je ključnega pomena za dolgotrajno življenjsko dobo kosilnice in kakovostno košnjo.

Servis kosilnice: očistite kosilnico

Če niste kosilnice očistili ob koncu sezone, je dobro, da to storite pred pričetkom nove sezone oziroma pred prvim servisom, saj ne želite vnesti umazanije v notranjost motorja. Za ohišje in zunanji del motorja uporabite debelo krpo. Če je umazanija trdovratna, si lahko pomagate s sprejem WD-40, ki ga nanesete na želeno površino in nato obrišete s krpo, zadostovala pa bo tudi že samo naoljena krpa.

Za čiščenje spodnje strani kosilnice okoli noža uporabite ustrezno orodje (npr. pleskarsko lopatico). Za to opravilo imate dve možnosti: kosilnico dvignete dovolj visoko, tako da od spodaj dosežete umazanijo, ali pa kosilnico obrnete na glavo ter stoje odstranite umazanijo. V slednjem primeru je treba pred tem izprazniti zbiralnik za bencin in olje, sicer bosta oba pričela odtekati. V primeru, da imate še model z dvotaktnim motorjem, izpraznite samo rezervoar za gorivo.

Servis kosilnice: menjava olja

Glede zamenjave olja se razlikujejo mnenja kako pogosto je to sploh potrebno početi. Vsi proizvajalci motorjev priporočajo menjavo olja 1x letno.  Če želite zamenjati olje, morate najprej odstraniti starega. To lahko storite na dva načina, odvisno od modela kosilnice. Nekatere kosilnice imajo poseben vijak za olje na spodnji strani ob nožu. Kosilnico torej dvignete in podložite najbolje na prirejeno stojalo, podstavite posodo, v katero naj staro olje odteče, in odvijete vijak. Pri novejših modelih pa tega vijaka ne boste več našli, kar pomeni, da morate olje odstraniti skozi odprtino, skozi katero sicer dolivate olje. V ta namen postavite kosilnico na zadnji kolesi, ki morata biti podloženi, da je kosilnica fiksno navpično v zrak, lahko jo nagnete tudi malo na stran, in podstavite posodo. Ko je zbiralnik za olje prazen, postavite kosilnico v vodoraven položaj ter dotočite novo olje. Količino zamenjanega olja kontrolirate s kontrolno šipko po navodilih proizvajalca motorja. Za izpraznitev zbiralnika za bencin ponovite opisan postopek. Preglejte še zračni filter in filter goriva in ju po potrebi zamenjajte.

Pa še dodatno opozorilo: olje je potrebno zamenjati samo pri kosilnicah, ki jih poganja čisti bencin. Če imate kosilnico z dvotaktnim motorjem menjava olja odpade, saj kosilnica nima posebnega zbiralnika za olje.

Servis kosilnice: brušenje noža

Priprava kosilnice na sezono vsekakor vključuje tudi brušenje rezila. Za brušenje rezila je potrebno rezilo odvijačiti s kosilnice. Pred odvijačenjem je potrebno rezilo fiksirati, da se ne premika med odvijačenjem. Preden odstranite vijak, ki drži nož, si oglejte, kako je nož vstavljen in kakšne so vse podložke, da boste pri montaži rezila vse pravilno sestavili skupaj. Rezilo najprej očistite in ga natančno preglejte. Če je nalomljeno, zvito ali če opazite kakšno razpoko, je potrebno rezilo OBVEZNO zamenjati, saj predstavlja nevarnost za vsakega, ki uporablja kosilnico. Rezilo, vpeto v primež, naostrite s pilo ali z brusnim papirjem, lahko tudi s kotno brusilko. Pri brušenju s kotno brusilko morate biti vedno pozorni, da se rezilo ne pregreje. Če brusite s kotno brusilko, obvezno brusite z brusnim papirjem. Pri tem je pomembno, da obdržite prvotni kot ostrine in da rezilo ostane uravnoteženo.

Servis kosilnice: menjava svečke

Svečka se nahaja v valju motorja kosilnice. Svečko najprej odvijte, odstranjeno svečko očistite ali pa jo zamenjate z novo in jo ponovno vstavite.

Kaj pa, če peljem kosilnico na servis?

Če se odločite, da boste peljali kosilnico na servis, bodo to delo opravili na servisu. Cena za opravljeno delo je odvisna od modela kosilnice in poškodb, ki so nastale med košnjo. Oglejte si naš seznam serviserjev.